Historia pomidorów w Europie

101
592

Hiszpańscy konkwistadorzy wraz z transportem niewolników przywieźli do Europy w XV wieku roślinę ozdobną o trujących czerwonych owocach. Początkowo służyły głownie do ozdoby rabat kwiatowych. Owoców tej rośliny w kuchni zaczęto używać dopiero za sprawą Włochów- sprawców kulinarnego przełomu. Nazwali oni je pomodoro, co oznacza złote jabłko. Nadal jednak pomidory nie cieszyły się sławą, popularne będąc jedynie we Włoszech, Hiszpanii oraz Grecji.

Obecną ogromną popularność pomidor zawdzięcza rewolucji przemysłowej. Wtedy bowiem rozpoczął się rozwój szybkich form transportu. Warzywo to było początkowo uprawiane wyłącznie na południu Europy, z czasem rozprzestrzeniło się nie tylko na pozostałą jej część, ale również na cały świat ciesząc się przez smakoszy ogromnym uznaniem. Stało się jednym z najbardziej ulubionych przysmaków.

Po Polski pomidory przytransportowała wraz z ogromną ilością pozostałych warzyw, a jeszcze większą dworskiej świty, królowa Bona. Jednak triumfy na polskich stodołach pomidor zaczął świętować dość późno, bo dopiero w wieku XX.

101 KOMENTARZE

  1. Extra tumoral leakage of ethanol out of hepatic 31 and thyroid 32, 33 lesions after PEI was found to be proportional to the degree of clinical complications, supporting our findings that the addition of EC to the ethanol injectate increases safety cheap priligy Hormone Therapy HT reduces breast cancer recurrence and mortality yet HT non adherence and non persistence is high

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here