Historia pomidorów w Europie

Hiszpańscy konkwistadorzy wraz z transportem niewolników przywieźli do Europy w XV wieku roślinę ozdobną o trujących czerwonych owocach. Początkowo służyły głownie do ozdoby rabat kwiatowych. Owoców tej rośliny w kuchni zaczęto używać dopiero za sprawą Włochów- sprawców kulinarnego przełomu. Nazwali oni je pomodoro, co oznacza złote jabłko. Nadal jednak pomidory nie cieszyły się sławą, popularne będąc jedynie we Włoszech, Hiszpanii oraz Grecji.

Obecną ogromną popularność pomidor zawdzięcza rewolucji przemysłowej. Wtedy bowiem rozpoczął się rozwój szybkich form transportu. Warzywo to było początkowo uprawiane wyłącznie na południu Europy, z czasem rozprzestrzeniło się nie tylko na pozostałą jej część, ale również na cały świat ciesząc się przez smakoszy ogromnym uznaniem. Stało się jednym z najbardziej ulubionych przysmaków.

Po Polski pomidory przytransportowała wraz z ogromną ilością pozostałych warzyw, a jeszcze większą dworskiej świty, królowa Bona. Jednak triumfy na polskich stodołach pomidor zaczął świętować dość późno, bo dopiero w wieku XX.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *