Jak rozpoznać dobry miód?

8
132
Jak rozpoznać dobry miód?

Który miód jest lepszy, płynny, czy skrystalizowany i jak rozpoznać prawdziwy miód?

Czy wiesz, ze jako konsumenci najczęściej poszukujemy miodu płynnego. A nawet, niektórzy kupujący twierdzą ze ten skrystalizowany jest oszukany, bo ma w środku dosypany cukier. Tymczasem, to nieprawda!

Krystalizacja miodu jest naturalnym procesem fizycznym. Prawdziwy miód, jak już pisałam jest roztworem glukozy, fruktozy i innych składników w wodzie. Woda stanowi w miodzie tylko 20 %. A tak silne stężenie roztworu cukrów prostych musi skrystalizować, wcześniej lub później. Najszybciej zrobi to miód rzepakowy, najwolniej  akacjowy i spadziowy.

Krystalizacja miodu trwa od kilku tygodniu do kilku miesięcy, a produkt nadaje się do spożycia przez trzy lata. Więc, jeśli kupujemy miód z poprzedniego roku, a jest on płynny, to jest on z pewnością oszukany lub podgrzewany.
Pamiętajmy zatem, że krystalizacja miodu jest oznaką jego jakości i nie szukajmy na siłę miodu płynnego.

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Pierwszy wiarygodny test, to oczywiście krystalizacja miodu. Jak już wiemy jest to naturalny i prawidłowy proces zachodzący tylko w prawdziwym miodzie.

Świetnym testem jest również test ze szklanką. Wlewamy miód do szklanki z wodą  – sztuczny miód będzie się szybko rozpuszczał, natomiast prawdziwy ciężko osiądzie na dnie szklanki. I w ten sposób już wiemy właścicielami jakiego miodu jesteśmy: prawdziwego cudu natury, czy też sprytnej podróbki.

Oczywiście, jeśli to tylko możliwe miód należy kupować w pasiekach, gdzie jest wyrabiany w sposób tradycyjny, niezmienny bez dodatku żadnej chemii wyłącznie w naturalnych warunkach od wieków.

Mam to szczęście, że mieszkam w miejscowości, gdzie istnieje Polski Związek Pszczelarski i mam dostęp do wspaniałej jakości prawdziwego naturalnego miodu. Korzystamy z tego całą rodziną, ponieważ mam świadomość ze w dzisiejszych czasach takich naturalnych nieprzetworzonych produktów jest coraz mniej. A przecież składamy się z tego co jemy. A miód to samo zdrowie. Ma mnóstwo witamin, enzymów mikroelementów.

Gdy jednak kupujemy miód w sklepie lub markecie obejrzyjmy etykietę, adres producenta i miejsce rozlewu, które powie nam czy miód jest dobry, czy oszukany.

8 KOMENTARZE

  1. Like Like Economy Economy, Industry Trade Agriculture Rural affairs Economy Industrial relations Sustainable business Trade and Foreign Investment Work and Employment Research, Science Technology Information and Communications Technology Research, science Technology Tourism Transport Environment Resources Energy Environment Climate change Conservation Environment Natural Resources Forestry Sea and Oceans Fairness and society Arts, culture and heritage Broadcasting Education and Training Education Tertiary Education Families and Communities Community Voluntary Sector Disability Gambling Population Sexual Orientation and GenderSex Identity Women Housing and Property Housing Immigration Income support Kids and Youth Children Youth Maori issues Health and food Animal welfare Food Health Accident Compensation Drug Law reform Health International relations Defence and Cialis super Active From India Global affairs Politics and law Government Constitutional Reform Local government Open government Treaty of Waitangi Law and Justice Human rights Justice Security Services Policies A to Z Local Greens I was up and ready to go in a second, not that I wasn t enjoying the movie, but I hadn t talked to anyone in German or had German beer in months cialis order online

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here