Jakie pokarmy są szkodliwe dla mózgu?

0
49
Jakie pokarmy są szkodliwe dla mózgu?

Niektóre pokarmy powodują, że mózg jest bardziej zmęczony i działa znacznie, znacznie gorzej niż mógłby.
Dla tych, którzy chcą utrzymać swój mózg aktywny i dbać o zapobieganie demencji, ważne jest nie tylko ciągłe ćwiczenia, ale także odpowiednie karmienie. Jak na ironię, istnieje wiele produktów, których regularne spożywanie nas oszałamia – w dosłownym tego słowa znaczeniu. Upewnij się, że nie ma ich w diecie – i wyrzuć je jak najszybciej!
Oleje roślinne
Wciąż smażyć na oleju słonecznikowym lub rzepakowym i jesteś pewny że jest to zdrowsze niż masło? Badanie przeprowadzone w 2017 r. potwierdziło bezpośredni związek między regularnym spożywaniem oleju o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-6 (olej słonecznikowy i rzepakowy na liście) a zwiększonym ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera. Jedz oliwę z oliwek, a do gorących potraw lepiej używać tłuszczów zwierzęcych.
Tuńczyk
Tuńczyk i miecznik są mistrzami ryb o zawartości rtęci. Ten pierwiastek może gromadzić się w ludzkim ciele, a jego zwiększone dawki są niebezpieczne dla zdrowia mózgu. Na przykład naukowcy z University of South Florida (USA) odkryli, że u ludzi z wysokim poziomem rtęci we krwi, funkcje poznawcze mózgu są niższe o 5%.
Smażone potrawy
Po pierwsze, do ich produkcji najprawdopodobniej stosuje się olej słonecznikowy lub rzepakowy. Po drugie, takie tłuste pokarmy prowadzą do rozwoju procesów zapalnych w mózgu. Chcesz pozostać inteligentny i aktywny? Gotuj potrawy na grillu, piecz, dusz – ale nie smaż!
Słodkie napoje
Czy słodkie jest dobre dla mózgu? Nie wszystko jest tak jasne. Regularne spożywanie słodkiej gazowanej wody, soków, a nawet zwykłej herbaty z cukrem może być krótkotrwałym wzrostem energii i zwiększa aktywność mózgu, ale musisz zapłacić zwiększonym ryzykiem zapalenia. Ale one z kolei prowadzą do ograniczenia funkcji poznawczych, a nawet otępienia. Zanim będzie za późno, zacznij pić herbatę bez cukru!
Tłuszcze trans
Gdyby istniała konkurencja o tytuł najbardziej szkodliwego produktu, tłuszcze trans wygrałyby go z łatwością i zdobyliby Grand Prix. Praktycznie wszystkie układy naszego ciała cierpią, gdy jemy pokarmy bogate w tłuszcze trans – a mózg nie jest wyjątkiem. Ryzyko choroby Alzheimera wzrasta, gdy jemy coś tłustego i szkodliwego, pamiętaj o tym.
Alkohol
Według naukowców nie ma absolutnie bezpiecznej dawki alkoholu. W rezultacie nawet kieliszek czerwonego wina na tydzień może być szkodliwy. I oczywiście nie powinieneś pić alkoholu w dużych dawkach: jest to niebezpieczne dla struktury mózgu i może zakłócać jego funkcjonowanie, w tym nieodwracalnie. Im więcej pijemy, tym gorzej działa nasz mózg.
Fast food
Nasycone tłuszcze, sól, szybkie węglowodany, cukier – “fast food” zawiera wszystkie składniki niezbędne do zniszczenia naszego mózgu. A jeśli lubisz fast food, pamiętaj: nawet jedna porcja takiego jedzenia może zablokować zdolność mózgu do przyswajania i przetwarzania nowych informacji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here