Ostatnimi czasu coraz modniejsze staje się zdrowe odżywianie. Coraz częściej skupiamy się na owocach i warzywach. Zaleca nam się spożywanie większej ilości roślinnych produktów, a ograniczenie mięsa i przede wszystkim słodyczy. Jako wrogów naszego zdrowia przedstawia się tłuszcz i cukier. Czy słusznie? Czy rzeczywiście powinniśmy zrezygnować z wszystkich przyjemności, jakie dają nam słodkie łakocie?
Jeśli chodzi o tłuszcz, nie ma tuż żadnych wątpliwości. Jego nadmiar bezwzględnie wpływa niekorzystnie na nasze organizmy. Sprawa cukru nie jest jednak tak oczywista. Ograniczając jego spożycie zaleca się jednocześnie zwiększenie ilości miodu w diecie.
Dlaczego? Sekret, jaki kryje w sobie miód, to cukry, które wchodzą w jego skład. Nie jest to bowiem taki sam cukier, jakim słodzisz herbatę. Tamten jest cukrem złożonym, a dokładniej sacharozą. Miód zawiera natomiast ogromne ilości cukrów prostych. W większości jest to glukoza i fruktoza. Związki te nie muszą być trawione przez nasze organizmy. Są bezpośrednio wchłaniane do krwi. Dzięki temu miód jest doskonałym źródłem czystej energii i nie powoduje problemów, jakie można mieć spożywając nadmierne ilości tradycyjnego cukru.
Ta ogromna zaleta sprawia, że warto zastępować popularną sacharozę miodem, który jest nawet 2 razy słodszy. Ponadto miód zawiera także wiele cennych wartości, przede wszystkim enzymów. Substancja zwana inhibiną wpływa na walory antybakteryjne i antybiotyczne miodu. Dzięki temu korzystamy z jego wielu właściwości nie tylko odżywczych, ale i leczniczych.
Spośród wielu odmian miodu pszczelego, kilku z nich warto przyjrzeć się bliżej.
Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy – chyba wszystkim znany. Zazwyczaj pierwszy miód wiosenny, lekki, łagodny w smaku, o jasnym kolorze. Posiada on w swoim składzie wysoką różnorodność chemiczną, ze względu na mnogość gatunków roślin, z których został wyprodukowany. Pozytywnie wpływa, na układ krążenia, drogi oddechowe, a także wspomaga działanie układu pokarmowego. Jest zazwyczaj pierwszym miodem, pozyskiwanym od końca maja, do połowy czerwca.
Miód lipowy
Drugi miód, z najbardziej popularnych, to oczywiście miód lipowy. Pozyskiwany, zależnie od regionu, od połowy lipca, do końca miesiąca. Składa się, ze składników występujących w kwiatach lipy, czyli np.. olejki eteryczne, garbniki, saponiny i wielu flawonoidów. Jego barwa jest zdecydowanie ciemniejsza, od miodu wielokwiatowego, a czasem ciemno brązowa, co wskazuje na występowanie w danym rejonie spadzi. Miód lipowy posiada wysokie właściwości antybiotyczne, które znajdują zastosowanie podczas leczenia przeziębienia i grypy, zbijaniu gorączki, a także przy innych dolegliwościach dróg oddechowych.
Miód gryczany
Kolejny owoc pracy pszczół, to produkt ceniony przez browarników, a mianowicie miód gryczany. Ciemny, wręcz czasami czarny, o ostrym, słodkim i goryczkowatym smaku, z doskonale wyczuwalną wonią kwiatów gryki. Nawet niewielka ilość tego nektaru, w miodzie lipowym czy wielokwiatowym jest rozpoznawalna. Pozyskiwany od lipca do sierpnia, wolno krystalizujący się, posiadający wysoką ilość magnezu, witaminy C i żelaza.
Inne produkty pszczele
Codziennie spożywanie miodu – na przykład na kolacje – jest w stanie zapobiec wielu nieprzyjemnym infekcjom z jakimi spotkalibyśmy się w najbliższym czasie. Ponadto warto więcej miodu pić lub jeść w trakcie jesieni i zimy, gdyż podniesie on naszą odporność na bakterie i wirusy. Dla własnego zdrowia powinno się wypracować pozytywny nawyk spożywania witamin i składników odżywczych jedynie w ich naturalnej formie, a nie w postaci tabletek przygotowywanych w fabrykach farmaceutycznych.