Proste przepisy na zdrowe soki warzywne

0
7
Proste przepisy na zdrowe soki warzywne

Nie od dziś wiadomo, że soki warzywne mają cudowny wpływ na nasze zdrowie, przywracają nam dobre samopoczucie, są pożywne i niskokaloryczne. Przede wszystkim, mowa tu o sokach wykonanych samodzielnie, zwłaszcza z warzyw wyhodowanych we własnym ogródku, bowiem kupne napoje często w swym składzie zawierają mnóstwo konserwantów. Warto podkreślić to, że z wykonaniem soków nie powinniśmy mieć najmniejszych kłopotów, gdyż jest to zadanie niezwykle łatwe oraz nie zajmuje wiele czasu.

Oczywiście, zdrowe soki możemy wykonywać z wielu warzyw, ale do najbardziej powszechnych należą buraczane, pomidorowe i selerowe. Otóż, sok z buraków jest jak najbardziej wskazany w okresie ciąży, gdyż doskonale uzupełnia kwas foliowy, a poza tym wzmacnia odporność i wytrzymałość. Kobiety ciężarne również powinny pić sok z pomidorów, ponieważ w swym składzie zawiera magnez, kwas foliowy i potas oraz reguluje pracę mięśni. Oprócz tego, sok selerowy przywraca nam siły witalne, a więc jest jak najbardziej odpowiedni w zwalczaniu anemii. Z pewnością, anemicy powinny także pić regularnie sok z buraków czerwonych, gdyż zawiera wiele cennych minerałów i wartości odżywczych. Ponadto, w przypadku anemii jest również zalecany sok z pomidorów, który jest bardzo zdrowy. Jedyną wadą soków warzywnych jest to, że większość z nich nie jest smaczna, co niektórych zniechęca do ich picia.

Przepis na sok buraczany

Składniki:

3 buraki,
ok. 2 l przegotowanej wody,
1 ząbek czosnku,
1 kromeczka czerstwego chleba.

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności obieramy buraki ze skóry, kroimy je w plastry i wrzucamy do dużego naczynia. Dodajemy kromkę chleba, czosnek i wszystkie składniki zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na kilka dni, najlepiej 3-4 dni. Kiedy zauważymy, że sok już się kisi, możemy wyjąć kromkę chleba. Próbujemy sok, jeżeli nam odpowiada jego smak, przecedzamy go i zlewamy do buteleczek, które będziemy przechowywać w chłodnym miejscu. Gdy nam sok nie smakuje, zostawiamy go jeszcze na jeden dzień, a następnie wykonujemy powyższe czynności.

Przepis na sok z pomidorów

Składniki:

kilka bardzo dojrzałych, mięsistych pomidorów,
sól,
cukier (w następującej proporcji: na 2l gotowego soku 2 łyżki cukru i 1łyżkę soli).

Sposób przyrządzenia:

Najpierw myjemy pomidory, sparzamy je i obieramy ze skórki. Kolejno kroimy warzywa w ćwiartki i gotujemy na małym ogniu aż zmiękną. W dalszym etapie przecieramy je przez sitko w celu pozbycia się ziaren. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Następnie sok przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy przez około 20 minut.

Przepis na sok z selera i pomidorów

Sposób przyrządzenia:

Na początku dokładnie myjemy zieleninę i pomidory, a następnie je osuszamy. W dalszym etapie kroimy pomidory na ćwiartki, usuwamy z nich ziarna, rozgniatamy i gotujemy we własnym soku, bez dodatku wody. Dodajmy pokrojoną natkę selera i gotujemy. Następnie uzyskany sok przecieramy, doprawiamy solą i cukrem. Na końcu wlewamy sok do buteleczek i pasteryzujemy w temperaturze 90 stopni przez 15-20 minut.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here