Winogrona

5
838

Główny składnik win – aromatyczny, pachnący i słodki. Wyśmienity również do deserów i sałatek owocowych. Jednak warto wiedzieć ile witamin kryje się w tych niewielkich owocach. Dobroczynne działanie winogron jest bardzo szerokie. Ciemne winogrona pomagają walczyć z ryzykiem zachorowania na nowotwór. Wzmacniają także odporność organizmu na infekcje, ponieważ zawierają stosunkowo duże ilości witaminy C. Znane i cenione są od lat też ich właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Bardzo skuteczne okazują się dla osób cierpiących na schorzenia nerek.

Działają moczopędnie, więc szybciej pomagają pozbyć się toksyn. Działają oczyszczająco i wspomagająco na pracę żołądka – zawierają błonnik pokarmowy. A dzięki zawartości fosforu i wapnia, świetnie wpływają na wzmocnienie naszych kości i zębów. Są polecane małym dzieciom, ponieważ świetnie smakują i korzystnie wpływają na ich rozwój – należy jednak pamiętać o pestkach, które mogą okazać się kłopotliwe dla maluchów.

5 KOMENTARZE

Comments are closed.